“Verre Naasten vroeg mij of ik een kredietprogramma kon opzetten. Ik zei daar ja op en zo startte ik eerst in West-Oekraïne en later in het zuiden een kredietgroep.''

In West-Oekraïne ging het opzetten van zo’n kredietgroep moeizaam. De startende ondernemers hadden flink last van bureaucratie, corruptie en interne groepsproblemen. In het zuiden ging het beter. Daar werd vooral geïnvesteerd in landbouw. Men kocht een tractor, beter zaad of investeerde in een betere watervoorziening. Maar de landbouwproductprijzen, de ervaring en het weer zijn toch heel bepalend of het krediet terugbetaald kon worden.

Goede investering

Eén groep, de familie Laskovets, sprong er positief uit. We hebben het hier over een moeder (eind 60, begin 70),één zoon (getrouwd, één zoon), twee dochters (ieder getrouwd, en met totaal drie kinderen). De zoon had een hogere landbouwopleiding gevolgd en dat kon je goed merken. De ene schoonzoon was uitstekend allround mecanicien en de ander wist alles van tractors. Deze familie bouwde met de investering ook daadwerkelijk het bedrijf uit. De moeder  was een allerhartelijkste vrouw, gastvrij, maar qua gezondheid niet meer volledig in touw. Zij was ook kerklid, net als de twee dochters. Als ik voor een kredietgroepsbijeenkomst in het zuiden was, mocht ik vaak bij haar slapen. Met macaroni met tomaten (uit eigen tuin, ingemaakt of vers) als ontbijt. Ik heb daar warme herinneringen aan. Het leven van de mensen uit haar dorp hield haar bezig en ze was liefdevol. Nog altijd zetten we onze pannen op de lapjes die ze voor ons haakte en meegaf als afscheidscadeau.

Genade-geld

Niet overal verliep het kredietprogramma voorspoedig. Na mijn vertrek is het werk niet voortgezet. Dat komt ook omdat de plaatselijke gemeenten het moeilijk vonden om te gaan met kredietnemers uit de kerkelijke gemeente die het krediet niet konden inlossen. Ik probeerde te benadrukken dat dat niet hun probleem was, maar van Verre Naasten. En dat voor Verre Naasten terugbetalen ook niet het allerbelangrijkste was; donateurs geven geld, niet om het terug te ontvangen, maar om mensen op weg te helpen. Dat dat niet altijd lukt is inherent aan een poging. Dan is het genade-geld. Verre Naasten is geen bank, maar een organisatie die hulp biedt.”