“27 jaar verbonden aan Verre Naasten. Wat een tijd. Wat een mooie én leerzame tijd! Wat is de organisatie gegroeid in het aantal medewerkers en gegroeid in professionaliteit! Wat heeft de organisatie een veranderingen meegemaakt. Wat gaan de veranderingen snel…

Ik ben begonnen als secretaresse aan de Oosterlaan (tegenover het station) met Ben Bolt als directeur en Peter Jan van Houdt als administrateur. We communiceerden met Congo via de telex (!) en per brief. Dagenlang, zo niet weken of maanden, moesten we wachten op antwoord. En nu in 2018 telt de organisatie 25 mensen en e-mailen en appen we met de hele wereld en vind je het gek als je niet dezelfde dag een reactie in je mailbox of op je telefoon krijgt.

Krenten uit de pap van Verre Naasten
In de periode van 1992 tot en met 2010 organiseerden we tien keer de DVN-dagen. Heel gaaf om in de organisatie van zo’n grote dag (met gemiddeld 8.000 bezoekers) mee te draaien.
Maar ook de Afrikaravaan was zo’n fantastisch project. Wijlen Tjerk S. de Vries, mijn creatieve collega, dacht altijd groots! Niets was in zijn ogen te gek. Hij kreeg het voor elkaar om de Afrikaravaan te laten rijden. Een bus, ingericht als schoolklas, die toerde langs de basisscholen in heel Nederland.
Vijf keer zat ik in de organisatie  van de Internationale Cursus. 3o kerkleiders van over de hele wereld kwamen naar Nederland. De gesprekken en presentaties van de buitenlandse gasten op ons kantoor maakten veel indruk op mij. Het heeft me doen beseffen dat God zoveel malen groter is dan wij als mensen kunnen bedenken. Ik ervaar, door die wereldwijde contacten, hoe bevrijdend het geloof is. Het is zo mooi dat je door geloof delen wereldwijd ook de veelkleurigheid van God ziet.

Terugblik op wijlen collega Tjerk S. de Vries
Ik ontkom er niet aan om in mijn terugblik de naam van wijlen mijn collega Tjerk S. de Vries te noemen. Wat heb ik plezierig samengewerkt met hem. Op 17 november 2012 werd hij gehaald door Zijn Heer. Het raakt me nog als ik denk aan die periode. Ter ere van mijn zeer gewaardeerde collega neem ik hieronder het gedicht op van Lenze L. Bouwers dat hij schreef over Tjerk: de fotograaf – de creatieveling – de integere man – de man met oog voor detail.”

TJERK

Op reis om vast te leggen dat de aarde
het grootse domein van de Schepper is.

Niet van de uitbuiters die de restwaarde
overlaten aan de arme, als vis

van te kleine maat, die je overboord
gooit. In – door zakkenvullers – vervuild water.

De bedelaar gezien, de kreet gehoord
van de aan aids lijdende, en die ogen

vragend om brood, ze spreken nu hun taal;
scherp vastgelegd met liefdevolle hoop

om harten te raken in het rijke westen,
om mensen hun gratis verworven doop

te leren zien, verstaan. De verre naasten
in handbereik dichtbij.

We zijn op reis, in ziekenhuis en thuis,
naar eeuwigheid in tijd.

Zwart, geel, blank, arm, zelfs rijken
– genade, genade – zijn onderweg

naar een Herder met open Vaderarmen,
naar het Jeruzalemplein, samen,

amen.