“De invloed van het werken bij een christelijke familie op mijn leven is enorm! Ik werkte als tuinman bij de familie Ten Brinke en daarna bij de familie Blok. De omgang met hen had invloed op; oprechtheid, vergeving, liefde en bovenal geloof in God!”

“In 1995 begon ik met het werken in de tuin bij de familie Ten Brinke (Henk en Conny) aan de Avenue de la Révolution 1420. Dat heb ik 4 jaar gedaan. Daarna werkte ik vier jaar bij de familie Blok (Thijs en Marike). Zij vertrokken uit Congo in verband met de ziekte van hun zoon Daan.”

Mijn Nederlandse vrienden
”De familie Ten Brinke nodigde mijn kinderen uit om bij hen te komen eten. En later ook om te spelen. Zo ontstond er goed contact tussen mijn en hun kinderen. Ook praatten ze met mij over hun geloof. Daardoor leerde ik God kennen en ben ik Hem gaan dienen: in liefde, in hoop en in geloof. God veranderde mijn leven! Ik leerde van mijn Nederlandse vrienden: leven in harmonie met mijn familie, hoe ik mijn kinderen kon opvoeden, hoe ik sommige projecten kon realiseren (door van mijn salaris steeds een klein bedrag te sparen).”

Culturen
”Als Afrikaan, en als Congolees in het bijzonder, had ik moeite met het leven in twee culturen. Bijvoorbeeld wat betreft onze gastvrijheid in Afrika. Dat kan mooi zijn, maar we accepteren ook van alles van mensen, zonder na te denken waarom.”

Herinnering
”Met de familie Ten Brinke heb ik nog steeds contact, wij zijn goede vrienden geworden! Twee mooie herinneringen die er voor mij uitspringen:

Op een morgen regende het heel hard. Dominee Henk ten Brinke besloot om lopend naar de theologische school te gaan, hoewel hij een auto had. Hij vertrok met zijn paraplu door de regen en kwam op tijd op school. Zo was hij een voorbeeld voor de studenten.

Mijn vrouw had een probleem bij de bevalling, de baby was koppig en wilde niet komen. De laatste dag (voor de bevalling) haalde mama Conny haar in huis (uit het ziekenhuis) en verzorgde ze haar alsof mijn vrouw haar zus was. Ongelooflijk!!!”