Dominee, manager én leider

Ik heb geleerd dat je als dominee een leider kunt zijn maar tegelijkertijd ook manager. Toen we in Benin met onze kerken ontwikkelingsprojecten begonnen, heb ik van de kerkenraad het advies gekregen om me niet met de praktische zaken te bemoeien. Dat heb ik geprobeerd te respecteren maar uiteindelijk leverden de projecten niet op wat we voor ogen hadden. Het probleem was dat niemand de projecten serieus nam. Een poos terug heb ik een TLT-cursus (Timothy Leadership Training) gevolgd en het bijzondere is dat wat ik daar geleerd had, nu weer terug kwam in de lessen van Bruce Lee. Een dominee is er niet alleen voor het woord, maar ook om de handen uit de mouwen te steken en het goede voorbeeld te geven.

Zelf aan het werk

Een van de projecten van onze kerk is het onderhouden van een palmboomplantage. Drie procent van de gemeenteleden weet waar deze velden liggen. De rest is niet geïnteresseerd. Het enige wat ze vragen is wanneer het geld komt. Nu moeten er vaak mensen ingehuurd worden om het veld te bewerken. Maar dat is niet de bedoeling. We moeten zelf aan het werk. Ook al is het maar een klein stukje wat we zelf doen!

Ik wil graag dienen

Maar waarom zouden de mensen nu opeens wel geïnteresseerd raken in de velden? Ik denk dat als ik het goede voorbeeld ga geven, de  mensen vanzelf gaan helpen! Als je als leider van een afstandje tegen de mensen roept dat ze moeten gaan werken, helpt dat niet. Ik heb besloten zelf het goede voorbeeld te gaan geven. Ik heb net nog een mail gestuurd naar de kerkenraad om een vergadering te plannen de dag na mijn terugkomst. Ik ga ze vertellen wat ik geleerd heb en hoop dat ze samen met mij de handen uit de mouwen gaan steken.